Biouhel - Otázky a odpovědi - pokračování

24.02.2013, 09:37, Jiřina Hejduková

Děkujeme za Váš zájem o toto téma. Zpracovali jsme další dotazy a zde jsou:
 


Testujete své výrobky?
Ano.
Prováděli jste pokus s klíčivostí a dosáhli jste při něm nějakých překvapivých výsledků?
Ne. Jedná se o krátkodobý pokus.
Pokud by byl přidán pevný uhlík bez přídavku živin do pěstebního substrátu, žádných překvapivých výsledků bychom nedosáhli.
Uhlík reaguje nejlépe s živou půdou, ale ani tak není možné očekávat okamžité výsledky. Zatím nejkratší pokusy jsme prováděli při pěstování letniček.
Můžete to nějak popsat?
Oba pokusy byly prováděny na rostlinách Tagetes patula. Vzhledem k tomu, že by byl popis zdlouhavý, fotografie s pokusem naleznete zde
O ukládání CO2 se poslední dobou hodně mluví, pokusíte se to vysvětlit?
Myslím, že pro CO2, který by měl být ukládán do kaveren, by se našlo rozhodně lepší využití, než je tento způsob ukládání. Navíc to není nevratný proces.
Ukládání pevného uhlíku grafitické struktury je prospěšné nejen pro degradované půdy, ale rovněž je to nejjednodušší, nejlevnější a především nevratná depozice CO2 do půdy a pokud vezmu v úvahu, že tento materiál prospívá rozvoji půdních organismů, je rovněž prospěšný z hlediska biodiverzity.
Pokusím se to vysvětlit. Pokud vyrobím materiál, který je určen ke spálení a část z jeho produkce vyčlením k použití na úpravu půd, umožním tak jeho uložení do půdy. Tím, že je uložen a nespálen, nevyrobí se z něj další CO2 a věřím, že pokud je uložen v těchto drobnozrnných formách, jeho vytěžení z půdy by bylo technologicky natolik obtížné, že by jeho uložení mělo být trvalé.
Hovoříte pořád o degradovaných půdách, jak poznám, že je půda degradovaná a je to opravdu problém?
Jsou různé druhy degradovaných půd, většinou se jedná o půdy s minimálním obsahem půdního humusu.
Právě půdní humus je důležitou složkou půdy, aby byla schopná udržet živiny a mohla být úrodná.
Průměr humusu v našich půdách je zhruba 1,8 - 2,2%, u zemědělských půd je to v rozmezí od 0,5 do 10% a kvalitní kompost by měl obsahovat minimálně 20% organických látek. Kompost s přídavkem pevného uhlíku, který se nám podařilo vyrobit, vykazuje tři roky po dozrání 49,3% organických látek, což je více než uspokojivé. Podobné testy plánujeme s šest a patnáct let starou půdou upravenou pevným uhlíkem. Veškeré testy si hradíme z vlastních prostředků, takže zatím jsme v procesu střádání.
Degradovaná půda samozřejmě byla, je a bude problém. Pokud bychom na takové půdě chtěli pěstovat rostliny, byl by to nejen nákladný, ale i zdlouhavý proces, vyžadující spoustu úsilí. Takže ano, z hlediska budoucnosti bychom se touto problematikou měli začít zabývat.

 

 



Naše výrobky:

 

Dřevěné uhlí pro zlepšení kvality půdy

 

Dřevěné uhlí pro mulčování

 

 

 

 


Další články:


Biouhel, otázky a odpovědi


Terra Preta, otázky a odpovědi


Pokusy s Tagetes patula
 

 

Možnosti použití



Najdete nás na Facebooku

 
« Zpět


Komentáře jsou zobrazeny jen zaregistrovaným a přihlášeným uživatelům.