Pepa, Pepan a Protektorát

15.03.2020, 20:41, Jiřina Hejduková

 

Prosím Tě, proč sis vybral zrovna tenhle nadpis? Můžeš mi to nějak rozumně vysvětlit? Aktuální téma je přece koronavirus, coronavirus nebo COVID-19 anebo jak se tomu ještě říká...

No právě, a právě proto jsem zvolil do nadpisu slovo protektorát a důvodů to má hned několik.

Tak to by mě fakt zajímalo.


Tak za prvé, výnos o zřízení Protektorátu Čechy a Morava vydal Áda Hitler 16. března 1939.

Tak to jsem ani nevěděl, přece jen od té doby uplynulo 81 let, no a takový pamětník tedy ještě nejsem.

To sice ne, ale ve škole nás to učili, no nic, nebudem v tom hamtat, ale jak jsem řekl, těch důvodů bylo víc. Tak tedy za druhé, COVID-19 je současné hlavní téma, ale nemohl jsem se rozhodnout, který z těch označení použít a jak jsem tak o tom přemýšlel, došlo mi, že když dám do nadpisu Pepa, Pepan a koronavirus, tak za chvíli před barákem stojí zásahová jednotka a vlíknou nás na testy...

Hele, mně už to Tvoje věčné přemýšlení jde pěkně na nervy, to, že jsi naznačil, že jsem negramot a nevím kdy vzniknul Protektorát Čechy a Morava, tak to jsem jako neslyšel, ale nechápu, proč by zrovna nás, jen kvůli blbýmu nadpisu, měli vlíknout na testy. Při tom věčném přemýšlení Ti nejspíš uniklo, že netestujou ani ty, kterejm je vopravdu blbě, tak nechápu proč by měli testovat nás jen kvůli nadpisu.

Je pravda, jak jsi velmi správně zmínil, že přemýšlím nad jinými věcmi a tohle mi zřejmě uniklo, navíc jsem ani nepředpokládal, že by zrovna tohle nefungovalo.

Nefungovalo. Málo laboratoří, málo lidí, málo testů, málo roušek a hodně dalších ovlivňujících faktorů...

Málo všeho, bohužel i rozumu, ale ještě jsem to nedokončil. Dalším důvodem byla také atraktivita toho nadpisu, copak sis toho nevšimnul?

???

Pepa, Pepan, Protektorát, tři Pé. Tři Pé nejsou sice pět Pé, ale jsou lepší než dvě Pé a přesně tohle zvítězilo a dál už jsem o tom vlastně nepřemýšlel, volba byla jasná.

Chceš mi snad říct, že ses pro ten nadpis nakonec rozhodnul kvůli jeho atraktivitě? Děláš si srandu? Tady se většina národa hroutí z koronaviru a Ty si vybíráš nadpis podle atraktivity? Začínám vážně pochybovat o Tvém zdravém rozumu.

Vůbec se za to nestydím. Mně se ten nadpis vážně líbí, prostě a jednoduše mi přijde zajímavej a pokud do toho chceš zatahovat i koronavir, tak vlastně i aktuální, ale to mě napadlo až teď, původně mě totiž napadlo, že ten nadpis se mi líbí asi tak stejně jako sousedovic Evička a ta je přece moc zajímavá a atraktivní, jen teď doufám, že mě za to neobviníš ze sexismu. Ale zpátky k věci, tady vidíš, že jakákoliv diskuze a vlastně i s kýmkoliv, může být přínosná, protože rozvíjí a podněcuje další otázky a odpovědi, navíc může otevírat řadu témat, možných i nemožných...

Můžeš mě laskavě přestat urážet? To, že nevím kdy vzniknul protektorát, neznamená, že jsem méněcenej, ale neměj péči, teď už si to díky těm Tvým nejapným poznámkám budu pamatovat! Ale víš Ty co, Evička, tak Evička se mi taky moc líbí.

Promiň, omlouvám se.

No dobrá, omluva se přijímá. Ale víš co si uvědomuju, jsme sice jenom dva. ale rozpoutali jsme docela slušnou diskuzi. Sklouzli jsme od tématu k tématu, stihli jsme se urazit i omluvit... Člověče a teď si představ, kdyby nás bylo víc, třeba nad třicet, to by byl teprve mazec!

Jo, jo, vždyť se přece říká, že víc hlav víc ví, anebo taky neví... Zkrátka a dobře, můžeme jít zářným příkladem, od nadpisu a původní diskuze o protektorátu jsme sklouzli úplně někam jinam, ani jsme to možná nechtěli.

Hele, víš, že o tom protektorátu skoro nic nevím? Jen mi tak mlhavě naskakuje Heidrych, Hácha, Frank, okupace...

Naskakuje Ti to velmi správně, ale pokud bychom se o tomhle tématu měli rozhovořit, bylo by to na hodně, hodně dlouho.

No počkej, ale dalo by se to snad nějak shrnout nebo ne?

Obávám se, že ne, ale pokusím se. Co je tedy definice protektorátu? Samotné slovo protektorát vzniklo z latinského protectio, což v překladu znamená ochrana. V tomto případě je to tedy forma státního zřízení, kdy se jeden stát nebo území dostává pod ochranu nebo do područí jiného státu nebo skupiny států, dalo by se to tak trochu přirovnat ke kolonii, ale je to spíš takový mezistupeň mezi suverénním státem a kolonií...

Takže tomu mám rozumět tak, že už tady máme znovu protektorát?

Jak to myslíš?

Jednoduše. Naším současným protektorem je přece Evropská unie.

Tos mě špatně pochopil, tam jsme rovnoprávným členským státem.

Aha, no mně to tak nepřijde, ale když myslíš.

Tak jo, ukončíme tuhle zavádějící debatu, někdo by si to mohl blbě vysvětlit a potom by tady před domem nemusela zastavit jen sanitka...

Počkej, co blázníš, je přece demokracie.

To sice ano, jen je otázkou jak ještě dlouho, takže zpátky k původnímu. Pokusím se o velmi stručné shrnutí. Tak tedy, Protektorát Čechy a Morava, datum už známe 16.03.1939, hlavního loutkoherce, říšského protektora Heidrycha, už jsme taky zmínili, no a cílem bylo samozřejmě podmanění určitého území.

Proč říkáš Heidrychovi loutkoherec?

Přece někdo ty loutky musel vodit, já samozřejmě vím, že na to nebyl sám, ale řekli jsme si, že to probereme stručně. tak poslouchej a nepřerušuj mě nebo zase odskočím od tématu a bude z toho malér. Takže, pokud je navíc to území bez sebevědomého a pevného politického zázemí, je to celkem snadné, jen musím počítat s tím, že jeho součástí jsou i obyvatelé, kteří by mohli určitou vlnu odporu přece jenom klást a já tedy budu muset nastolit určitá opatření, aby tomu bylo v co nejmenší míře. Cukr a bič je odjakživa to nejjednodušší opatření, které mohu udělat...

Brzdi, tomu moc nerozumím, můžeš to nějak upřesnit?

Pokusím se, tak tedy strach a hlad pro klid a pořádek, to už by mělo být srozumitelnější. V praxi to vypadalo tak, že státní správa a samospráva postupně přešla do německých rukou, zrušila se česká armáda, české vysoké školy byly uzavřeny, některé střední rovněž a omezil se počet studentů na gymnáziích. Nálepku nežádoucí dostala celá řada knih a hudebních děl a logicky následovaly zákazy představení, výstav, atp. Zkrátka a dobře obranné složky, vzdělání a kultura, jsou nežádoucí pro každou diktaturu, tedy pokud je nemá pevně ve svých rukou.

Dělá se mi špatně, je možné, že mi to něco připomíná?

Možná, ale řekli jsme, že nebudeme odbíhat od tématu. A to ještě nic není, trochu přitvrdíme. Přídělový systém, nucené práce, stanné právo...

To znám, potravinové lístky, šatenky, vyprávěla mi o tom babička.

Tak vidíš, například zemědělské korporace fungovaly pod dohledem kontrolních orgánů, byla zakázána porážka prasat, ale i prodej obilí, následovalo samozřejmě přisvojování zemědělské půdy, no a tak bych mohl pokračovat dál a dál.

To je hrozný, už toho nech nebo z toho dostanu horečku.

Tak to bych Ti v současné době neradil, mohl by ses totiž snadno dostat do karantény

Toho se nebojím, protože tam budeme za chvíli stejně všichni....

 

 

Milí přátelé,

přejeme Vám všem pokud možno klidné dny a především,

především pevné zdraví..

Pepa a Pepan.

 
« Zpět


Diskuse: "Pepa, Pepan a Protektorát"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře