Pepa, Pepan a svátek zamilovaných

01.01.2013, 13:13, Jiřina Hejduková

 

„Valentin nebo Valentýn?"

 

„To je otázka. K čertu s tím! Oba mají přece svátek 14. února, oba jsou stejně svatí, oba jsou prostě Valentiýni, ať už s měkkým či s tvrdým. Představ si, podle statistik z roku 2006 je známo, že v Čechách nám pobíhá více Valentinů než Valentýnů a sem tam přeběhne i nějaká ta Valentína."

„A jakpak to bylo s těmi svatými? "

„No už je to tak, tady píšou, že byli s měkkým."

„A co ten svatý Valentýn?"


„No vždyť říkám, že s měkkým, čili Valentin."

 

„A co o něm víme?"

„Skoro nic. Domníváme se, že to byl katolický kněz, který se neznámo kdy narodil a zemřel zřejmě roku 269 mučednickou smrtí."

„Aúúú, to už je dávno, dědečku! A co nějaký životopisek by nebyl?"

„Tak s ním je to přesně jako s tím i a y. Životopisy nebo spíš legendy jsou také dvě."

„Takže oni byli dva?"

„Je to docela možné, i když kdo ví? Jeden Valentin prý zemřel mučednickou smrtí 14. února 269, protože přes přísný zákaz římského císaře Claudia II., oddával snoubence podle křesťanských pravidel. Druhý Valentin byl prý dokonce biskupem v Terni, ale protože zázračně uzdravil syna rétora Kratóna z Říma, nechal se rétor s celou svou rodinou od něj pokřtít. Valentin byl obviněn z nekalých praktik, uvězněn a sťat. A kdy tomu bylo opravdu nikdo netuší, uvádějí se tři roky 269, 270 a 273."

„Kreténa?"

„Ne, Kraténa!"

„Aha, tak teď jsem z toho jelen."

„Proč bys z toho měl být jelen? Zmatek a chaos v dějinách není přece nic neobvyklého a tohle už bylo přece tak dávno. Když uvážím, že si nepamatuji co bylo včera k večeři, tak se vůbec nedivím. Takže ať byl ten Valentiýn třeba s obojetným i/y, jedno je jistý. Svátek svatého Valentýna nebo jen Valentýna se v anglosaských zemích slaví každoročně 14. února."

„Takže je to Valentýn s tvrdým!?!

„Víš co, podívej se do kalendáře, 14. února má svátek Valentýn i Valentin."

„A proč to vlastně máme slavit?"

„No proč se asi slaví svátky? Něco Ti přečtu, poslouchej. Svátek svatého Valentýna byl pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia, který byl slaven ve starověkém Římě. Byla to tradice, při které se v předvečer toho dne vložily do urny lásky lístečky se jmény mladých dívek. Mladí muži pak tahali lístečky se jmény a ta dívčina, kterou si kdo vylosoval z tohoto kola lásky se měla stát jeho miláčkem v následujícím roce."

„Tý, jo... A stala?"

„A jak to mám asi vědět?"

„Aha. No a co ten svatý Valentýn?"

„No to je právě ono. Ty dva svátky tak nějak splynuly, spojilo se to s oslavou mučednické smrti toho prvního Valentina, co oddával proti vůli císaře, no a je z toho romantický svátek všech zamilovaných, který se slaví 14. února. Uf, to bylo vyčerpávající..."

„No, ale stejně Ti řeknu, takovou dobu vydržel ten svátek, to snad ani není možný..."

„Tak to Tě musím uklidnit. Ještě se tady píše, že tradice tohoto svátku byla obnovena na počátku 20. století v USA."

„No jo, USA, zase jsme byli sto let za vopicema."

„Za jakejma vopicema? Co to tady plácáš? Poslouchej! Známý výrobce vánočních přáníček Walter Scott byl před bankrotem a tak ze zoufalství vymyslel obnovu svátku svatého Valentýna, který se slaví v USA od roku 1907..."

„Aha, tak proto to y."

„Cože???"

„No přece New York, New York,..."

„Teda ty Tvoje úvahy mě voddělaj. Bavíme se přece o svátku svatého Valentýna. Víš co? Pamatuj si prostě, že máš být 14. února milej a hodnej na všechny ženský, něco jim kup, třeba kytku, na to ženský letěj, ..."

„A co třeba čokoládku?"

„No tu klidně taky. Dej jim pusu, čokoládku, kytku a máš to z krku."

„Hm, nebo spíš na krku, ..."

„Co jsem komu udělal?"

„Víš co mě ještě napadlo?"

„No to teda fakt netuším!"

„Ten Walter, víš ten bankrotář, to nebyl blbec, viď?"

„No, asi ne. Tady píšou, že do dvou let dokonce ztrojnásobil svoje zisky, namlsal se a pak zkoušel zavést ještě nějaké tradice, ale na to už mu lidi neskočili."

„No, ale já stejně pořád nevím jak je to s těmi íčky a ýčky..."

„Jak nevíš? Ostatně, je to svátek lásky a náklonosti mezi partnery a jestli ho budeš slavit s měkkým nebo s tvrdým, to už je fakt jenom tvoje věc..."

„Tak jo. Nemáš kalendář?"

„Kalendář? Prosím Tě na co? Teď jsem Ti řekl, že svatý Valentýn se slaví 14. února s měkkým i s tvrdým!"

„No já jenom, ...

Hele, přece jen by se mi nějaká ta korunka navíc šikla, tak bych se kouknul jestli ten Walter náhodou na něco nezapomněl..."



Krásného Valentýna i Valentina Vám všem přeje Pepa a Pepan!

 
« Zpět


Komentáře jsou zobrazeny jen zaregistrovaným a přihlášeným uživatelům.