Vánoční pohádka

07.11.2015, 06:54, Jiřina Hejduková

Euphorbia pulcherrima, krásně zbarvená rostlina pocházející z dalekého Mexika.

stejně tak  

Ve své domovině dorůstá značných rozměrů a její barevnost je natolik rozmanitá, že se možná díky tomu stala jedním ze symbolů Vánoc. Proč je právě tato mexická rostlina symbolem Vánoc?

Kdo ví. Snad právě pro své vánoční vybarvení. Snad...


Kdysi dávno v dalekém Mexiku žila jedna malá, strašně chudá holčička, která se jmenovala Inés. Chudoba jí už nevadila, byla na ni zvyklá, ale před Štedrým večerem na ni přece jen padl velký smutek.

V Mexiku, o Štědrém večeru, totiž děti přinášejí do kostela dárečky malému Ježíškovi a předhánějí se kdo donese ten nejhezčí.

A právě to trápilo malou Inés. Neměla totiž vůbec nic a tak smutně bloumala po tržišti a hledala jestli někomu něco neupadlo. Nic nenašla a jak tak chodila, dostala se až daleko za město. Začalo se pomalu stmívat a holčička se rozplakala. Klopýtala zpátky kamenitou cestou a když už cítila, že se jí srdičko žalem snad rozskočí, zahlédla pár zelených lístků. Zaradovala se, opatrně je utrhla a složila do tvaru kytičky. „Ach, jak je to obyčejné,“ povzdechla si a sundala z vlasů mašli, tu jedinou co kdy měla a ozdobila s ní těch pár lístečků. „Ano, teď je to hezké, snad se to bude Ježíškovi líbit,“ zaradovala se, utřela slzičky a honem pospíchala do kostela.

Bylo už pozdě večer a tak doufala, že už v kostele nikdo nebude. Tichounce přistoupila k sošce Ježíška a když viděla co je kolem ní dárků a jakých krásných, zoufale se rozplakala. Její kytička byla tak strašně obyčejná.

Pro samé slzy si ani nevšimla, že se kostel zaplnil lidmi.

„Ó, to jsou krásné květiny! Kde jsi je našla?“, začalo se najednou ozývat ze všech koutů kostela.

Inés se polekaně podívala na svou kytičku a nevěřila vlastním očím. V ruce držela nádherné zelenočervené lístky, uprostřed ozdobené zlatými kuličkami. Srdíčko se jí štěstím rozbušilo. Položila květinu k Ježíškovi a honem utíkala domů. Byla tak šťastná, přinesla malému Ježíškovi přece ten nejkrásnější dárek.

A možná i právě proto se zelenočervené vánoční hvězdy dostaly na náš vánoční stůl a jsou dodnes jedním ze symbolů Vánoc.

 

Přejeme Vám krásné a pohodové Vánoce!

 
« Zpět


Diskuse: "Vánoční pohádka"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře